diumenge, 18 d’octubre del 2009

Té dimensió fractal la Costa Brava?





Ara ja fa uns anys que vaig llegir un bonic Treball de Recerca fet per una estudiant de batxillerat de La Bisbal on explicava de manera molt entenedora el concepte de fractal. Aquest Treball de Recerca va acabar guanyant un petit premi i si algú està interessat en donar-li una ullada el podeu trobar penjat a Internet.

La Mireia exposava els fonaments teòrics de la teoria fractal des de la visió d'una estudiant de batxillerat científic, és a dir sense complicacions matemàtiques degudes al càlcul diferencial o a estranys i complicats teoremes de topologia desconeguts pel gran públic, i finalment s'atrevia a calcular de manera aproximada la dimensió fractal de la Costa Brava del Baix Empordà.

Les conclusions a les que arribava la Mireia eren les següents:

"L'objectiu més important d'aquest treball era trobar la dimensió de la costa Brava del Baix Empordà i demostrar que era una fractal. Aquest objectiu s'ha assolit amb èxit, i un cop fetes totes les mesures he trobat que la dimensió de tota la Costa Brava del Baix Empordà, és de 1,1214.

No és un nombre enter, com era de preveure i, per tant, podem constatar que realment té dimensió fractal.

Cal esmentar que a l'hora de buscar la manera de calcular les diferents mesures del mapa, he tingut petits problemes de metodologia, que finalment he aconseguit resoldre d'una manera satisfactòria. La tasca ha resultat engrescadora i més tenint en compte el resultat final."


I ara arriba el temps en que la Costa Brava mereix ser visitada amb lentitud, quan les platges estan quasi desertes, quan els seus pobles de pescadors tornen a ser pobles de veritat, quan les seves horroroses urbanitzacions estan només poblades pels fantasmes del consumisme, ara que encara el dia és prou llarg i el càlid sol de tardor ens escalfa el cos i l'ànima. Ara la natura es recupera lentament de les massives invasions de milions d'éssers humans a la recerca de platges, discoteques, pollastre a l'ast i crema solar. Ara és el moment de recuperar l'autèntic esperit de la Costa Brava.

Ara és el moment de tornar a caminar seguint el GR-92 mentre recalculem la dimensió fractal de totes aquestes cales amagades. Aquí també hi trobareu nous i sorprenents paisatges matemàtics.


8 comentaris:

Anònim ha dit...

Hola
He trobat aquest blog per casualitat, està molt bé. Quan tingui temps tornaré a visitarlo amb calma per llegir els escrits que m'han semblat sorprenents. De moment només e mirat les fotos i estan super!

anònim

Anònim ha dit...

cada dia quedo més sorprés!....., ara feia dies que no entrava a la dimensió fractal.... potser per aquest motiu he dicidit fer un viatge....., un llarg viatge, en aquest viatge espero descobrir si les illes del nord de cuba, els anomenats "cayos"...., o saber si la ciutat de "la Habana" representa un paisatge matemàtic!..
encare que sigui al carib.... visitaré aquest espai fantàstic!.

Anònim ha dit...

wola a toton!
esteu xalats! com voleu que tingui dimensió fractal la costa brava?? Per qué no compreveu si té dimensió fractal(o alguna cosa) el cervell de qualsevol polític??
X.

Anònim ha dit...

Muy curioso todo esto de la dimensión fractal. La verdad es que las mates estan en todas partes!
Muy guapas las fotos, dan ganas de irse una temporada a seguir este GR ahora que todos los guiris y no guiris se han ido a la ciudad.

Carlos

Anònim ha dit...

El cervell dels polítics no té dimensioó fractal, és absolñutament llis, buit y previsible.

joan ha dit...

i els llibres de Stieg Larsson ... els podem considerar fractals?..

Anònim ha dit...

els llibres de Stieg Larsson podrian haver estat fractals en vida de l'autor......, per tant, fent un silogisme ..... :
Algun fractal és.......
Algunes obres fetes pels homes son.....
per tant ...... son ...... .
Per cert La Habana no té dimensió fractal, però l'activitat humana dels cubans .... sí és fractal!... per saber el perqué, haureu d'anar a Cuba!.....

Anònim ha dit...

M'encanta tot el món de les frctals. Visualment és preciós. Durant una bona temporada jo vaig estar generant fractals amb un programa anomenat fractint.

M.P.