dimecres, 9 de setembre del 2009

Estimats paisatges matemàtics barcelonins





Avui he pujat al Park Güell mentre queia la tarda, des d’allà t’he contemplat des del Turó de les Tres Creus, després he baixat caminant fins el barri de Gràcia on m’he perdut com sempre. No vull memoritzar els seus carrers, doncs el dia que ho faci i no em perdi per anar de la Plaça del Sol a la Plaça del Nord, el barri de Gracia perdrà la màgia que per a mi sempre havia tingut quan era petit.

Després he baixat pels carrers de l’Eixample fent una ziga zaga aleatòria: un cap a la dreta, dos cap avall, un cap a l’esquerra, un cap avall,... sempre cap avall i en direcció cap al mar. Quantes combinacions de diferents recorreguts es podrien arribar a fer? Això em recorda un problema de combinatòria de 1r de BUP on una formiga es trobava a l’extrem d’un taulell d’escacs i només podia avançar cap a la dreta i cap avall de forma aleatòria. No he sabut mai per quin motiu la maleïda formiga no podia retrocedir cap enrera o bé tirar cap a l’esquerra. La pregunta era: quants camins diferents pot arribar a realitzar aquesta formiga si vol atènyer l'extrem oposat del taulell d'escacs?

En fi, estava jo pensant en la pobra i estúpida formiga quan l’Eixample s’ha acabat i m’he trobat al Carrer sant Pere Mes Baix. El Gòtic! Com m’agrada el Barri Gòtic. Aquí la quadrícula ordenada i simètrica de l’Eixample desapareix i dóna pas a una caòtica teranyina de carrerons estrets, ombrívols amb olors a pixats. He vorejat el Palau de la Música i m’he endinsat pels carrerons estrets que feia molt de temps no trepitjava, he passat per davant del cafè del Teatre i m'he recordat de les inacabables partides de futbolins que feia durant alguna campana quan anava a l’acadèmia Peñalver. Aleshores l’amo del bar era un tipus "gordo" , sebós i calb molt peculiar que tenia un sable de samurai i molta mala hòstia . Sempre ens deia en to amenaçant:

-“Muchachos, aquí para jugar al futbolín, primero hay que consumir!”. Mentre empunyava el seu sable de samurai. El molt cabronàs ens tenia ben acollonits! Aleshores, dos o tres de nosaltres demanàvem un tallat o una coca-cola i continuàvem fent la nostra partida.

He continuat la meva ruta tot endinsant-me en el barri de la Ribera, he passat per davant del Born, de Casa Delfín i després he decidit anar cap al Parc de la Ciutadella. M’encanta passar pel carrer Wellington, tancar els ulls i sentir els sorolls de les bèsties del zoo i imaginar-me que estic en una selva de Borneo. També m’agrada imaginar històries de fantasmes quan veig les antigues cases dels militars abandonades i tapiades. Són com antics dinosaures de l’època franquista, de quan Barcelona era una ciutat grisa, plena de funcionaris i militars. Així i tot, em sap greu que estiguin tan degradades i en perill d’extinció. En una d'aquestes cases... bé, això ja us ho explicaré un altre dia.

Finalment he arribat a la Vila Olímpica del Poblenou he agafat una bici i he recorregut tot el passeig marítim mentre contemplava el nostre estimat Pont de Mar Blava fins que he arribat a la Barceloneta on m’he pres una canya i he resol el problema de la formiga i el taulell d’escacs en un tovalló de paper. I és que en aquesta ciutat a part de signar contractes en tovallons de paper també, de vegades, s’hi resolen petits problemes de matemàtiques!

Després com que estava realment cansat he agafat el 45 que m’ha portat directe cap a casa. Ha estat tota una petita aventura i un petit viatge en el temps apte per a tots els pressupostos, sense necessitat de vacunes, ni tractaments de malària, ni maletes, ni motxilles, ni avions,...i és que Barcelona, malgrat tot, continua sent màgica per a mi.

Per cert, també he descobert nous i apassionants paisatges matemàtics!

Sabrieu dir a quins llocs de Barcelona corresponen aquests quatre paisatges matemàtics?
I sabrieu dir-me quants possibles camins podia arribar a recòrrer la formiga matemàtica?

5 comentaris:

joan ha dit...

Tenia por de no poder injectar-me noves dosi(s) de paisatges matemàtics....., de fet per uns moments vaig pensar que tú eres ocaixi ..... han estat 57 dies de convulsions mentals..... però el resultat valia la pena, tot per descobrir que el darrer diumenge vaig fer un recorregut similar però invers, iniciant el meu viatge des de la llera nord del riu besós... vaig creuar el riu per la pasarel·la nova, i vaig fer el descens pel camí paral·lel al riu, casi fins al final, vaig creuar el barri de la mina per trobar i descobrir la zona forum, posteriorment vaig pedalar lliscant el mar, fins a les torres Mapfre/ARS, arribant fins a la barceloneta, re-descobrint bars on hauriem fet alguna canyeta, però aquesta vegada les meves intencions eren entrar al casc antic per la Ribera, born, Santa Maria del Mar, on vaig gaudir fa molts anys del concert de Jan Garbarek en la gira del "Officium", després vaig voltar pel gòtic i no et vaig trobar, voltava per carres perseguint ombres, un xiuxiueix em deia gira aquí, puja per allà... només m'ha aparegut un dubte, i també és de primer de BUP, és un dubte que cada dia m'abruma al matí, i és la diferència entre Sentit i direcció.... perque quan dius que anaves en direcció al mar, pregunto.... amb quin sentit?. Continuo agraïnt els teus escrits, i espero amb ansietat les narracions dels nous viatges .... benvingut a casa!....

joan ha dit...

Es veu que els prsentadors del programa els matins de tv3 encare no saben la diferència entre direcció i sentit....., per aixó he escrit que als matins em confonen.......

Anònim ha dit...

Hola Joan!!!!!!
Gràcies pel teu interès i el teu entusiasme amb els paisatges matemàtics que ens envolten. No, l'Ocaixi no sóc jo!
De fet tu el coneixes ja que fa molts anys vam anar tots tres a Talaixà, és en J.I. (no posis el seu nom, no m'agrada que que els buscadors vinguin a parar a la meva pàgina a partir del seu nom real).
Ell aquí és l'Ocaixi i em va donar permís per penjar les fotos que vam fer al C/Rogent quan va descobrir la singularitat espai-temporal i va decidir introduir-se i desaparèixer per un temps. Ara jo he tornat a contactar amb ell i és probable que el vegi a principis d'octubre. Aleshores li demanaré permís per penjar un altre document fotogràfic en el que ell és el protagonista.
Si no he escrit res és perquè he estat molts dies desconnectat dels ordinadors o sigui que no pateixis que continuaré penjant més paisatges matemàtics. Aquest estiu n'he descobert uns quants!
Una abraçada!

Anònim ha dit...

Home! Una de les fotos està feta al Museu d'Art Contemporani o el CCCB a la Plaça dels Angels.
Les altres tres no tinc ni la més remota idea... bueno, potser que la del rellotge estigui feta en algun lloc de la Diagonal, la veritat és que em sona molt.
la formiga podia arrribar a recòrrer fins a 1.000.000 de camins, però no sé el motiu. M'ho he inventat. Mai se m'han donat bé les mates i sempre les he trobat molt avorrides. Però la fotografia matemàtica y les teves paranoies y històries matemàtiques són una altra cosa molt més divertida!
Però tiu, escriu més sovint!

Gina

David Garcia Pagan ha dit...

Salut, profe!

Per celebrar amb un somriure que tornes al fuflumatemàticblogworld, aquí tens aquesta delícia de Calvin & Hobbes:

http://econstudentlog.files.wordpress.com/2009/06/calvin-and-hobbes.jpg

(Esperem que els teus alumnes no siguin gaire math atheists)


Benbegut de 9!!