dilluns, 26 de gener del 2009

Ordre



Població de l'àrea metropolitana de Tòquio: més de 35 milions d'habitants.
Netedat de l'entorn: 10 sobre 10
Índex de civisme: extremadament elevat
Estat d'ordenació dels elements urbans: màxim

Resultat visual: ORDRE

Aquella societat em tenia totalment fascinat. Em semblava increïble que tot estigués tant net i ordenat, que tothom anés cap a un destí concret sense preguntar res a ningú ni qüestionar-se res , seguint rectes paral·leles, sempre equidistants, amb la mateixa velocitat, la mateixa acceleració... i així en tots els àmbits de la seva existència.
Hi havia alguna equació matemàtica que regia tots els seus moviments, totes les seves intencions, ... o potser tot era fruit de l'atzar i de la casualitat?
És gràcies a aquest ordre que havien aconseguit esdevenir la segona economia del Planeta Terra durant molts anys?
En algunes ocasions vaig tenir la sensació d'estar envoltat d'autòmates sense sentiments, de robots perfectament equilibrats i educats, amb aquell somriure oriental, aquelles reverències...
D'altra banda també m'havien mostrat amb escreix la seva sensibilitat i humanitat de forma continuada des de que vaig aterrar en aquell estrany i fascinat racó del món.
Des de la finestra del pis 43 d'aquell fred hotel vaig enrecordar-me d'aquell conte d'en Pere Calders anomenat "Invasió subtil", mentre contemplava la ciutat il·luminada per milions de llums elèctrics que es perdien en l'horitzó.

Hi ha societats mes ordenades que altres? I quins factors determinen que una societat sigui més neta, més ordenada, més disciplinada que una altra? El clima, la seva història, les seves tradicions, la lluita per la supervivència...

3 comentaris:

Anònim ha dit...

Feia dies que no entrava per aquí.
La meva opinió és que els japonesos són els Alemanys d'Âsia.
Malgrat que el seu país va quedar en runes després de la 2a Guerra Mundial gràcies a la seva disciplina i fe en la reconstrucció del seu país van obrar un miracle econòmic.
Suposo que també hi va ajudar molt el fet que no malgastessin inútilment recursos en pressupost d'armament i manteniment d'un exèrcit!

Una abraçada.

J.C.G.

Anònim ha dit...

És caótic viure així! Aquest ordre extern es converteix en caos interior de les persones que hi viuen, ansiosos de llibertat, de desordre, de bruticia, de sexe, de ruptura, de ments q busquen sortir d'aquest ordre establert. Per mi seria caòtic viure aixins!
Ltdd

Anònim ha dit...

Hola:

Me gustaría ir a Japón. Desgraciadamente tengo pánico a los aviones. De hecho, he volado muchas veces pero siempre vuelos cortos de 2 o 3 horas como máximo. No podría soportar un vuelo de más de 8 horas.

De todas formas seguro que no podría vivir allí por mucho tiempo,

Ángel