dijous, 5 de febrer del 2009

Caos



Població de l'àrea metropolitana de El Caire: més de 15 milions d'habitants.
Netedat de l'entorn: 2 sobre 10
Índex de civisme: (???)
Estat d'ordenació dels elements urbans: mínim

Resultat visual = CAOS

El Caire! La capital mundial del caos?

El caos designa tot allò que és o sembla desorganitzat, desordenat, confús i a vegades incoherent o fosc. Segons aquesta definició, s'aplica a l'esperit o al comportament humà (desordre social, polític o econòmic, estat d'agitació i d'anarquia) o bé a les produccions o creacions de l'esperit i les obres d'art.

En matemàtiques i en física teòrica, la teoria del caos tracta el comportament de determinats sistemes dinàmics no lineals que, sota certes condicions, presenten un fenomen conegut com a «caos», que es caracteritza especialment per la sensibilitat a les condicions inicials, és a dir, que un petit canvi en les condicions inicials del sistema dóna lloc a una evolució posterior molt diferent. Com a resultat d'aquesta sensibilitat, el comportament del sistema té una aparença aleatòria, malgrat que el sistema és totalment determinista. Trobem exemples d'aquests sistemes en models atmosfèrics, el sistema solar, models econòmics i models de creixement de població. (Viquipèdia)

L'any 1991, Buenaventura H.G. un estudiant de ciències físiques de Santa Coloma de Gramanet em va explicar un model matemàtic teòric de la seva invenció que intentava predir el comportament de grans masses socials a partir de la teoria del caos aplicada a la psicologia de l'individu i dinàmica de grans grups socials.
Aquesta teoria, de la mateixa manera que passa a la Mecànica Estadística i Quàntica, mai podia arribar a predir el que feia un únic individu. Però en canvi, si que es podia estudiar el comportament d'un determinat conjunt d'éssers humans, "governat" per una certa equació diferencial i sempre amb una certa probabilitat, que evidentment mai era del 100%.
Les equacions diferencials d'aquesta teoria també preveien tota una sèrie de condicions inicials i de contorn com ara: latitud en el planeta terra, factors climatològics, freqüència de desastres naturals en la zona, índex de pobresa i molts altres factors que es podien estudiar estadísticament.
Tot plegat, una gran fantasia que va tenir el Buenaventura durant una nit de cerveses en un Bar de Ciutat Vella. De totes formes, la seva teoria era digne d'una gran novel·la de ciència ficció que potser algun dia algú escriurà!

8 comentaris:

Anònim ha dit...

Oooh, quin desordre més gustós! El desordre dintre del caos més absolut. Entre l'ordre japonés i el caos egipci, sempre triaré el caos. La llibertat, la impossibilitat de predir res, l'atzar, la sort, la fortuna, el destí, l'atzar, la casualitat, les caramboles, la il.lusió, els somnis, que van i venen com volen.
La vida i l'amor. Impossibles de predir i fan la vida.... caòtica?
X de Ltdd

Anònim ha dit...

Hola:

El Cairo es una ciudad asquerosamente caótica. Está muy bien para visitarla unos días como turista pero si tuviera que vivir allí seguramante me moriría en pocos meses. Me gusta el caos y el desorden de algunas ciudades mediterraneas pero lo del Cairo es más que caos. ES LA LOCURA DE LA HUMANIDAD LLEVADA AL EXTREMO.
Puestos a elegir prefiero el caos más humanizado de Alejandría, de Estambul o de Tripoli.

Un saludo!

Ángel

Anònim ha dit...

Caos!Caos!Caos!Caos!Caos!Caos!Caos!
Caos!Caos!Caos!Caos!Caos!Caos!Caos!
Caos!Caos!Caos!Caos!Caos!Caos!Caos!
Caos!Caos!Caos!Caos!Caos!Caos!Caos!
Caos!Caos!Caos!Caos!Caos!Caos!Caos!
Caos!Caos!Caos!Caos!Caos!Caos!Caos!
Caos!Caos!Caos!Caos!Caos!Caos!Caos!
Caos!Caos!Caos!Caos!Caos!Caos!Caos!
Caos!Caos!Caos!Caos!Caos!Caos!Caos!
Caos!Caos!Caos!Caos!Caos!Caos!Caos!
Caos!Caos!Caos!Caos!Caos!Caos!Caos!
Caos!Caos!Caos!Caos!Caos!Caos!Caos!
Caos!Caos!Caos!Caos!Caos!Caos!Caos!

y finalemente ORDEN!!!

Anònim ha dit...

Acabo de tornar del Cairo i realment és un autèntic Kaos. Tothom t'intenta enganyar, els cotxes no respecten els passos de vianants, està tot molt brut, i el Nil cada dia està pitjor: més brut i fastigós. Això si, cada cop hi ha més hotels de 5 estrelles, creuers de luxe totalment insostenibles amb l'entorn... i cada cop hi ha més pobres i més pobres que no tenen on caure's morts. El Cairo, igual que Egipte, és una bomba de rellotgeria a punt d'esclatar.

M'agrada aquest blog. Per què no publiques més entrades?

Quim

Anònim ha dit...

Ara entenc a les meves formigues quan volten en una cursa absolutament incontrolada, desordenada i altament caòtica, dons he descobert que dins de l'ordre amb el que viuen les formigues, quan trenquen aquest ordre geràrquic, és motivat per una força superior ...... "El gran sisme", o "terratrèmol"....., per aixó dic que la destrucció provoca "el caos".!.
L'altre dia el Walls em va dir que aquest era el teu blog..... dons he entrat i està molt bé.....
Joan ..... "genius"

David Garcia Pagan ha dit...

Amb sort i esforç el científic (a voltes) certifica el que el poeta (l'artista) amb esforç i sort ( oh l'atzar! mori l'atzar!) intueix.

Valgui donç aquest poema:

DESCENSO

Del orden (un caos)
nace el orden
-nace y fructifica.
De él se nutre el caos. El caos
nutre el árbol.

WILLIAM CARLOS WILLIAMS,
Pictures from Brueghel and other poems.

David Garcia Pagan ha dit...

L'atzar, l'error... (també te sentit)...

El primer vers, però, és:

Del desorden (un caos)
etc.

Vale.

joan ha dit...

Caos, Chaos, Kaos, Caótico...., de repente perdido ...... De sobte un fil, que em porta irremediablement cap a una agulla..... però abans, de entre els llavis es sucat..., per sentir més caos..... i si caus en l'oblid de la memòria, recorda que al principi tot era caos, per arribar a crear un cert ordre, i remullar-se oer fi en la vida!... No credem al mal temps! i si ve, li donem una bona cara!.