dilluns, 28 de desembre del 2009

L'arc



En geometria euclidiana, un arc és un segment tancat d'una corba en un pla bidimensional; per exemple, un arc circular és un segment de la circumferència d'un cercle. Si el segment d'arc ocupa un cercle màxim o una el.lipse màxima, es considera un segment d'arc màxim.

En l'àmbit de l'arquitectura un arc és un element constructiu estructural lineal de directriu corba, que permet cobrir un buit sense que es produeixin esforços de flexió ni tracció. La seva utilitat principal és la de salvar llums relativament elevades amb peces petites (anomenades dovelles, que solen ser de pedra, ceràmica o de formigó prefabricat) o amb materials que no resisteixen la tracció, com el formigó en massa.

Un arc natural, pont natural o pont de roca és una formació geològica en forma d'arc o pont de roca causada per l'erosió. Aquestes estructures es formen quan les zones menys resistents de les roques, les fissures, són erosionades profundament, i arriben a travessar la roca. Aquest tipus d'acció erosiva s'anomena corrasió.

Al llarg dels meus viatges i excursions sempre he buscat aquests arcs naturals allà on fos que poguessin ser trobats, observats i travessats. Després d'uns quants anys de recerca metòdica i persistent n'he trobat 16, i encara els continuo buscant allà on sigui que es puguin trobar.

De tots els arcs que he trobat al llarg de la meva vida n'hi ha un de molt especial. La història que em va portar fins aquest arc espero explicar-la algun dia de l'any 2010. De moment us deixo amb la fotografia que vaig fer un dia d'hivern austral en un paratge remot i inhòspit a Namibia en un preciós planeta del sistema solar anomenat Terra. Una imatge val més que mil paraules! I aquesta, almenys per a mi, és una de les més boniques imatges que la meva càmera ha pogut captar al llarg de tots aquests anys.

És una imatge amb la que m'agradaria acomiadar aquest any 2009. Durant unes setmanes aquest blog estarà inactiu. Me'n vaig a la recerca de nous arcs. Naturals i artificials. A la recerca de nous paisatges matemàtics.

Bones festes i bon any 2010!!!

Fins aviat.

6 comentaris:

David Garcia Pagan ha dit...

Molt Bon Any 9!!!

(Això... lo de la foto... no serà pas una llufa dels innocents?... Perquè més que Namibia aquella muntanya d'allà l'horitzó em sembla més aviat Montserrat!! ;-P)

Anònim ha dit...

Si, si... segur que és Montserrat i ens has fet un muntatge amb el photoshop.

Traidor!

joan ha dit...

jo em puc creure que és Namibia.... però com no has penjat les fotos de l'arc caigut (ara) de "La Isla del Pescado", o un arc al peu del "Uturuncu"....... potser un altre dia ens trobem una ampliació de catàleg fotogràfic amb aquests espais robats en format digital.....

Anònim ha dit...

Quin arc més poc matemàtic! es molt irregular. Això si, és bonic.

M.P.

Snowing ha dit...

Ricard, et considero bon tío. No sé si això es possitiu per a tú; potser no... Ets inteligent, sobretot comparat amb la pila de catalans i /o espanyols que m'envolten. Però, estàs deformat acadèmicament, xato...Els teus somnis i les teves percepcions dels britànics em semblen més interessants que no pas els conceptes matemàtics.

Anònim ha dit...

Prefereixo estar "deformat acadèmicament" que no pas "deformat políticament" o "deformat televisivament" (JA, JA...sona fatal!,ja ho sé).

De fet crec que en major O menor mesura i ens agradi més o menys, tots estem TRISTEMENT DEFORMATS PER LA SOCIETAT DE CONSUM

Que et quedi ben clar que per a mi escriure aquest blog no deixa de ser un "petit divertimento".