dimarts, 30 de setembre del 2008

Síndries cúbiques o esfèriques?Durant els anys 80 Japó tenia la fama de ser el país més car del món. Després de la crisi que va patir aquest país durant la dècada dels 90 i també gràcies a la forta revalorització de l'euro en front del ien japonès ara Japó ja no és un país tan car per a nosaltres com ho havia estat fa uns anys.

L'allotjament a Barcelona ara mateix és més car que a Japó! I la oferta de menús barats a Japó és molt més extensa que la de la ciutat comtal.

El que continua essent desmesuradament car a Japó és la fruita. Les peces de fruita com ara les pomes o peres, sempre d'importació, es venen per unitats i no per pes . Acostumen a embolicar-se amb una mena de paper de celofan o en unes safates unitàries de porexpan.

La fruita, com la majoria d'aliments i de matèries primeres, s'ha d'importar d'altres llocs d'Àsia o fins i tot de països encara més exòtics com els mediterranis!

Hi ha una fruita que els japonesos han après a conrear de manera molt especial: la síndria.
No es tracta pas d'una sindria normal i corrent com les que estem nosaltres acostumats a veure per aquí. Es la síndria cúbica!! Una fruita especialment dissenyada per a tots aquells amants de la geometria i de les matemàtiques en general. Les primeres síndries cúbiques van ser conreades a la Xina però els Japonesos en van aprendre ràpidament la tècnica i ara són uns autèntics mestres. De fet a l'illa de Shikoku s'està també estudiant la manera de fer crèixer sindries piramidals!

L'únic problema de la síndria cúbica és el seu preu: 13.000 iens!!! Que venen a ser, ara mateix, unes 13.000 pessetes de les d'abans, és a dir més de 75 euros.

Però s'ha d'admetre que si els Japonesos aconsegueixen baixar el preu de la producció de les síndries cúbiques, aquestes s'acabaràn imposant en el mercat. Penseu que una síndria cúbica sempre és més fàcil d'emmagatzemar a la nevera que una síndria esfèrica.
Qui de vosaltres no ha obert mai la nevera de casa i s'ha trobat amb la desagradable sorpresa que la síndria rodolava cap a la sortida i vosaltres amb el tetrabric de llet a la ma no podieu evitar-ho, mentre contemplaveu estupefactes com la vostra magnífica síndria esfèrica es precipitava cap al buit existencial de la vostra cuina.

Una síndria cúbica és molt fàcil de tallar! Amb les síndries cúbiques ja no hi ha l'inconvenient que aquesta se us escapi mentre la intenteu tallar amb el ganivet del pa o del pernil.

D'altra banda les síndries cúbiques són molt més fàcils d'apilar al magatzem de fruita.

El que ja no tinc tan clar és si el gust,l'olor i el color de les síndries cúbiques és millor que el de les síndries esfèriques de tota la vida. Com us podeu imaginar pel preu que demanaven no vaig poder provar ni un tall d'aquesta magnífica sindria cúbica que es trobava en un aparador de Tokyo.

5 comentaris:

Anònim ha dit...

Hola
Ja n'havia sentit a parlar d'aquestes síndries. Les fan amb un motllo que es va ajustant de forma progressiva a la sindria mentre aquesta va creixent. Cal ajustar el motllo cada dia ja que amb una sèrie de cargols i peces de fusta es pot fer pressió sobre cada una de les cares. Cal tenir paciència i saber-ho fer bé ja que molts cops el resultat final no és un cub, sino un poliedre irregular molt "chungo". I molts altres cops la pressió mal administrada a una de les cares fa que aquesta s'esberli i ens quedem sense fruita. O sigui que no t'estranyi el preu que demanen. És un procés totalment artesanal. No es tracta d'enginyeria genètica com molta gent es pensa!
Però els japos ja inventaran algun robot o màquina capaç de fer aquesta feina de forma automàtica... i aleshores els japos envairan el mercat amb milions i milions de síndries cúbiques.
I espera que tard o d'hora també faran plàtans cilíndrics, melons dodecaèdrics i pomes tetraèdriques!!! Temps al temps...

Mireia

XAVI-E ha dit...

Seria molt més xulo que s'inventessin síndries amb forma de plàtans, plàtans amb forma de cirera, cireres amb forma de sindria.... clar que no seria gens matemàtic, però l'maginació al poder!! (o que els robots somiessin les formes q donarien a les fruites)

Anònim ha dit...

Me han robao la bicicleta!
Un yonqui de la Plaza Real!
Si lo pillo yo lo mato
yo lo rajo de arriba abajo
bla, bla...

Pirimpipili, pirimpimpili...

Anònim ha dit...

Vaya flipe! N'havia sentit a parlar però no havia vist mai cap foto.
Per cert, a veure si penges entrades més sovint.

Molt guapo aquest blog!

Marc

Anònim ha dit...

Be, dons jo he tastat les síndires sense pepites, de fet no eren rodones, eren allargades, es conreen a Mèxic i a California (Blythe).... just on vaig fer el Riu Colorado nadant... Tota una experiència, per cert, com les síndries de la mediterrània ... res de res......!.
Joan.